Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

Instagram

Follow us

Image Alt

HPV και καρκινογένεση

Η λοίμωξη από κάποιον από τους επικίνδυνους τύπους του HPV είναι πολύ συχνή.
Πάνω από 80% των γυναικών θα μολυνθούν σε κάποια φάση της ζωής τους.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, όμως, είναι μόνον μία πολύ σπάνια επιπλοκή αυτής της λοίμωξης.

Οι περισσότερες λοιμώξεις (80%-90%) υποχωρούν ως αποτέλεσμα της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς να αφήσουν καμία βλάβη. Δεν επιμένουν τόσο πολύ ώστε να υπάρξει ο χρόνος για να συμβεί γονιδιακή απορρύθμιση και συσσώρευση γενετικών βλαβών που οδηγούν στον καρκίνο 1.

Ο ιός, όσο βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση, παραμένει ανενεργός μέσα στο κυτταρόπλασμα και θεωρείται «ακίνδυνος». Στην περίπτωση, όμως, που ο ιός ενσωματωθεί στο DNA του κυττάρου του ξενιστή, δηλαδή της γυναίκας, τότε γίνεται το πρώτο βήμα της κυτταρικής εξαλλαγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραχηλικές αλλοιώσεις χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αργότερα θα εμφανισθεί οπωσδήποτε καρκίνος 1,2.

Έρευνες έδειξαν ότι η έκφραση των ογκοπρωτεινών Ε6/Ε7 του HPV στα επιθηλιακά κύτταρα, είναι ικανή να τα αποδιαφοροποιήσει καθιστώντας τα “αθάνατα”. Συγκεκριμένα, οι Ε6 και Ε7 ογκοπρωτεΐνες αλληλοεπιδρούν ειδικά με τις ογκοκατασταλτικές πρωτεΐνες p53 και pRb αντιστοίχως, εμποδίζοντας τη λειτουργία τους στα κύτταρα που μολύνονται από τους ιούς. Αυτή η διαδικασία συνιστά τον μηχανισμό της ογκογένεσης 3.

Αφού η ογκογονικότητα του HPV δεν οφείλεται στην ύπαρξη απλώς του ιού αυτού καθ’αυτού, αλλά στο εάν παράγονται οι ογκοπρωτεΐνες E6/E7 του ιού στις οποίες οφείλεται η ογκογόνος δράση του (δηλαδή στο κατά πόσο είναι ενεργός ο ιός), τα HPV DNA Τεστ, δεδομένου ότι ανιχνεύουν μόνον την ύπαρξη του DNA του ιού, δεν μπορούν να διαχωρίσουν μια ενεργό – ενσωματωμένη, δηλαδή επικίνδυνη για καρκινογένεση, λοίμωξη από μια λανθάνουσα και παροδική, δηλαδή μία συχνή και ακίνδυνη HPV λοίμωξη 2,4,5.

Επιπλέον, τα περισσότερα HPV DNA Τεστ στηρίζονται στην ανίχνευση του L1 γονιδίου του DNA του ιού, το οποίο όμως μπορεί να μην ανιχνεύεται κατά την ενσωμάτωση του DNA του ιού στο DNA του ξενιστή (της γυναίκας) στις περιπτώσεις υψηλόβαθμων αλλοιώσεων ή και σε περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου. Επομένως, σε κάποια περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας υπάρχει κίνδυνος το HPV DNA test να δώσει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίξει το 20% 2,4,5.